Vi talar ett språk nazisterna inte förstår

I Kärrtorp eller på andra ställen där fascism går till angrepp, så finns inte alternativet ”ta avstånd från våld” (precis som Allt åt Alla säger i sin text om saken).

Språket som fascismen förstår

Däremot finns det alltid olika sätt att göra saker på, inte bara när vi själva blir angripna utan också när vi vill marginalisera fascismen. ”Vi talar det enda språk som nazisterna förstår” säger Revolutionära Fronten och det låter ju vettigt till en början. Nazister och sverigedemokrater talar antingen flytande knogjärn eller så gör de sig förstådda på en blandning mellan martyrtugg och offerretorik. Precis som SMR vill ha bråk så är SD:are så beroende av våld att de till och med iscensatt våld mot sitt eget parti.  Frågan är om det inte är bättre att prata ett av alla de språk som de inte förstår.

Vad förstår de inte?

Nyckelskramlare

De snackar inte vuvuzela, de kan inte göra sig förstådda med nyckelskrammel och de fattar inte ett något av tårta. Allt som deras taffliga verb kan beskriva är gängbråk och varje adjektiv är macho. När vi tillsammans gör om raskrig till vattenkrig och ljudiska konspirationer, då kan nazisterna inte få en syl i vädret. När de inte hittar orden så blir de stumma. Och vi kan skapa ett politiskt samtal på våra egna villkor.

Låt tusen språk blomma

Nazister pratar nämligen inte heller solidariska. De fattar inte facklig slang, strejkdialekt eller något av de förändringsspråk vi pratar. För att inte se ut som frågetecken när det gäller bostadspolitik, kollektivtrafik eller kommunism så måste de sluta prata sitt eget språk. Och även om de inte förstår något som SMR:are eller sverigedemokrater, så har de andra språk som hyresgäster, arbetare eller som invånare i ett samhälle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *