Topp fem snuthat i svensk rap

Spellistan för dig med blåmärken på kroppen och inlåsta kamrater. Som trakasserats för utseende och var du kommer ifrån. Som hört för många historier om rasister, sexister och sadister i kåren. En spellista tillägnad nerlagda anmälningar, sjuka felprioteringar, ”hot spots”, REVA och piketen.

5. Öris – Grisar


”Det var en gris som var stolt för sitt yrke. / Samma gris slog ett barn med batongen i ryggen.” Underbart med en skånsk version av Cypress Hills klassiker. Nog växer snuthatet lite extra starkt och brett i den smutsiga södern. Extrapoäng för att nämna konstaplar vid namn.

4. Kartellen – Fuck Aina 2

”Nästa gång jag hör att nån skjuter på en snutjävel / skriker jag JIPPIE med jättestora bokstäver.” 2013 kommer gå till historien som året då svensk rap definitivt gick över från en punk- till en proggfas. Kartellen borde hållit fast vid insikten att rap trivs bäst i gränslandet mellan socialrealism och serietidningsvåld.

3. Alladin Ashkar – Hata polisen

Lätt att skratta här, men det sätts lätt i halsen. Alladin jobbar med enkla medel, vilket här kan liknas vid en barenuckle-match i nåt fattigt land där någon garanterat dör, jämfört med svenska rappers tandskydd och jättehandskar. ”Och någon hamnar i en kartong. / Och några blir sönderslagna med en stång. / Och några blir nedkastade från en balkong.”

I Rudeboys-videon maler det nakna våldet obönhörligen fram, men det är den här dubbelvideons andra halva som är den verkliga höjdpunkten. Helt nattsvart.

2. Roffe Ruff – Snutsvin

Roffe Ruff är en av Sveriges mest talangfulla och unika rappare, och går hem i både stugor och storstad. Hans Snutsvin är en allsång-hit på hemmafester, och outrot ger mig alltid gåshud. Majornas stolthet lägger inga fingrar emellan (eller telefonkataloger).

1. The Latin Kings – Ainaziz

Gästande Fille och Fittja Chrille avslutar urstarkt, men Dogges två inledande verser satte en standard som ingen närmat sig sedan dess. Andra spelar De Niro och Pacino, det här känns mer som att lyssna på en god vän jämte dig som har pressats till en viss gräns. Det känns in i ryggmärgen. Det är lika mycket tjyvheder som indignerad medborgare, och i den svenska natten ekar hans avslutande rader fortfarande ut mellan betonghusen. ”Många fällor, men det gör mig bara starkare. / Dom vill att vi ska va kriminella och knarkare.”

BONUSVIDEO!

Critical tillhör inte landets mer karismatiska rappare. Att han införskaffade en
polisbil bara för att bränna upp den i en rap-video visar dock på en ambitionsnivå som måste applåderas.

 

/@brytburken

Lars skriver annars mest om rap och bullshit som ingen bryr sig om på brytburken.se och i diverse tidningar.

2 thoughts on “Topp fem snuthat i svensk rap

  1. Critical köpte inte en snutbil, utan klädde en bil i dekaler. Även om det må vara högre ambitionsnivå på det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *