Bokrecension: Han åt mitt hjärta

”Politisk vänsterteori omsätts till praktik” utlovas det på baksidan av varulvsromanen. Och nog blir det praktik så att det räcker och blir över, och jag kan riktigt se hur rubrikerna om gangster-Malmö ersätts med löpsedlar om norra Europas varulvshuvudstad. Säkert skulle Timbro skriva en rapport där sossarna i kommunfullmäktige ställs till svars för klorna som river sig genom köttet. Vänsterteori och citat kastas in också, men har ingen direkt koppling till praktiken.

Det handlar inte om en utopi där teorier om gemenskap och ett klasslöst samhälle prövas, utan om en dystopi. Att vara ensam, alienerad, med meningslösa arbetsmarknadsåtgärder och utan något kollektiv att hämta styrka ur. Många kan säkert fortsätta på den tragiska banan tills döden skiljer dom och AMS åt. Men sen finns det vissa som ges tillfället att bita ifrån.

Hämnden är ljuv, men bitter. Inget blir bra men rädslan och osäkerheten kan omfördelas lite i samhället. Men hellre en flock vildhundar än ett par blodtörstiga ensamvargar. Även om dom senare förstås förstås gör sig bättre i skönlitteraturen.

Bibliotek rikstäckande
Bibliotek Stockholm
Bibliotek Göteborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *