Reseskildring: 36h i Haninge!

Om det är något Haninge kan leverera så är det Sippinfest på Gula Villan och Quality Hotel Winn. Och här börjar vår saga.

 

Ankomst
Haningevistelsen inleddes på fredagen. Anledningen var att Sippinkollektivet anordnade Sippinfest V på Gula Villan, en tvådagars-festival med hardcore, veganmilkshakes, lakritsshots, stagediving och annat najs.

Vi gick av pendeltåget (som i vanlig ordning luktade häst?) vid Handen och möttes av Ruddammsparkens fontän som står liksom mitt i sjön. Mer om det sen. Någon hade fått den briljanta idén att istället för att behöva ta nattbussen till city stanna kvar i Haninge. På hotell. Quality Hotel Winn står strategiskt placerat mycket nära pendeln. Markhöjden skiljer sig, så när man kommit upp till hotellet är man plötsligt väldigt, väldigt högt upp med fantastiskt utsikt över pendeltågsstationen.

bild 1 (5)

Efter incheckning satte vi oss på terassen mot Ruddammsparken, och beställde in hotellets buckets. De bestod av en isfylld hink och 5 olika sorters öl från Södra Maltfabriken. Utsökt öl till ett förvånansvärt bra pris för att vara på hotell. Vi köpte upp alla de hade. Medan solen gick ner gick alkoholprocenten upp, och efter att ha spelat klart 70-tals frågesporten, valt ut sängar och testat lobbyns märkliga fåtöljer var vi påväg mot Gula Villan. Men inte utan att (på riktigt) knytnävslå ut en SD-affisch ur dess inramning vid bussarna.

Festivalens start
En hel del folk hade redan samlats på Villan. Första bandet ut var RÄD som började spela någon gång efter 20. Det mest minnesvärda var när sångaren mitt upp i det hela blev väldigt ivrig och slog sönder trummisens cymbal (och en bit av hans huvud). Och vid något tillfälle ropade ”jävla sosse!”. Bra. För övrigt var det mycket sossehat den här helgen, mestadels från Camp Hotel.

Fler akter på fredagskvällen var Lowest Creature (mycket bra!), Ekologisk mörker (imponerande trummis och en sångare som tejpade fast plasthandskar på brösten) och Agent Attitude. Men kvällens absoluta höjdpunkt var helt klart Dobermann Cult. Jävligt tight, snyggt, radikalt och svettigt. Mellansnacken innehöll ”FUCK SNUTEN, FUCK REVA” och liknande ljuva fraser. Sångaren svettades runt i enbart kalsonger och knästrumpor, och jag fick hålla mig i väggen för att inte springa fram och hångla upp honom. Förutom att de äger så använder de Myspace. Vem gör det?

Andra minnesvärda saker från den första kvällen var Sippins milkshakes, gjorda på veganglass (fanns tre olika smaker) och vodka. Tyvärr blev det en dålig kombo om en precis köpt deras punkgryta (i skitsnygga små lådor!) och tryckte i sig båda dessa efter varandra. Det tog ungefär en timme att smälta. Festivalbesökarna var en jävligt skön skara. Om något så lyckades Sippin med uppmaningen att folk skulle vara respektfulla och ta hand om varandra. Något som skulle behöva tänkas på av många närvarande är att inte uttrycka sin förvåning över att folk som man trodde inte lyssnade på hardcore och punk är där. Var glada att alla inte har jeansväst och piercing, liksom?

Efterfesten
När deltagarna började droppa av efter spelningarna var vi några få kvar. Vi fick vår låtönskning igenom till slut och hoppade på dansgolvet till ”Antifa Hooligans”. Alla var pepp. (Tyvärr vägrade de spela den två gånger). Därefter skulle vi börja dra oss mot hotellet på efterfest. Men först blev det en förefterfest på bron över pendeltågsspåret. Där gjorde vi några tappra försök att tända en brasa mitt på bron och dricka upp all öl vi stoppat ner i varenda lediga ficka. Jag minns inte hur eller varför, men sen var vi ändå påväg till hotellet och centrum.

I den dimmiga natten, där vi gick mellan de nersparkade, nerrivna valaffischerna, BYE BYE moderaterna, hade jag Florence Valentins låt som bakgrundsmusik i huvudet. Kom igen Haninge punks, nu är det dem emot oss! Och alla affischer föll mot marken. (I själva verket sjöng vi ”De mördades fria republik” två gånger efter varandra och ett halvhjärtat försök att sjunga ”Hallå där bonde” som bara jag kunde.) De enda affischerna som fick sitta kvar var Byggnads otippat bra med sloganen ”Dags att stoppa skitlivet!”.

Hotel Winn lär inte ha haft det såhär livat på många år. Det är ju faktiskt en legitim fråga att ställa: vem tar in på hotell i Haninge egentligen? Vi hade ju trots allt en väldigt bra anledning. Efterfesten började på ett av de två familjerummen vi hyrt. Sammanfattningsvis var det hopp i sängarna, tandkräm över hela rummet och våra kläder (rekommenderas inte, väldigt svårt att tvätta bort), krigsförklaring, kuddkrig, stolberg utanför en av dörrarna (eftersom berget fick ligga kvar flera timmar drog vi slutsatsen att det verkligen inte finns några gäster eller aktivitet i korridorerna). Vissa av oss gick även ner till lobbyn för att på ett medmänskligt sätt hålla receptionisten sällskap, möblera om, ta sönder glas på terassen och boka bastun på förmiddagen.

winn1

Lördagen
Bor man på hotell är frukostbuffén ett måste. Vare sig man har sovit hela natten eller inte, (vilket nu var fallet). Det positiva med att ha sovit så lite var att frukostbuffén blev både frukost och fyllekäk. Och ingen mådde illa.

Ofta när man har höga förhoppningar kan man bli lite besviken. Jag blev det när min croissant smakade bacon. Och min müsli som ska vara full med socker och knaprig inte var söt. Men annars fanns allt. Förutom gröt vilket jag konstigt nog var sugen på, men man kan uppenbarligen inte få allt här i livet.

Vi gjorde ett fjuttigt försök att få i oss lite mer sömn men en timme senare var vi tvungna att checka ut. Jag tog med mig dokumentärboken Nya testamentet som färdlektyr. Det är intressant att dessa finns i varenda nattduksbordslåda på varje hotell. Hade även tagit med handdukarna men de var så fulla med tandkräm och öl.

bild 2 (7) <– ett litet rebus i hissen.

Vi satt i solen i Ruddamsparken där det finns en lyxig klätterställning och stora gungor som man kan gunga tillsammans på. Just idag nyttjade vi tyvärr inte den. Fontänen i sjön sprutade en liten båge och vi satt i linne och drack dagens första lunchöl medan änderna fräckt tittade på. Därefter tog vi en vända på bolaget och gick till Gula villan för round two.

Lördagens största del tillbringade vi faktiskt i Gula villans trädgård. Solen var varm sen när den gick ner räckte det med jacka och sprit. Vilket det blev mycket av eftersom vi hade shots-avsmakning inför en kommande dunderfest på Cyklopen 11 oktober (håll utkik!). Vi startade även ett nytt band. Bland akterna på lördagskvällen var SVIN bäst, ett band vars medlemmar är med i Sippinkollektivet, med kanske Sveriges coolaste frontfigur. Det var härligt att se. Inte minst för att det behövs fler vrålande brudar som crowdsurfar på den svenska HC-scenen. Andra band var Primitive Rites, Contorture, Iron, Vicious Irene och Hårda Tider.

Det skedde en tråkig olycka med bajsöversvämning i källaren, så folk fick besöka skogen resten av kvällen.

En av oss blev så peppa av det misslyckade försöket till brasa natten innan att det inhandlades ved från macken och det gjordes upp en stor brasa bland träden. Även ikväll var det röj, immiga glasögon, svettiga linnen och utspillda lakritsshots. Sen minns jag inte så mycket mer konkret och därför blir recensionen av dag två inte så matnyttig.

Betygsutdelning
Kan inget annat säga än bra jobbat Sippin! Ni kan få 5 poäng. Hotellet får 3, för vi hade gärna sett fler roliga saker man hade kunnat ta som souvenirer, croissants som smakar gott och receptionister som har lite fantasi och kan berätta att det spökar på hotellet. Haninge överlag får 3,5, i alla fall arean mellan Gula Villan och Ruddammsparken.

Vi ses snart igen Sippin! (Och nästa gång ska vi boka båda nätterna på Winn).

 

3 thoughts on “Reseskildring: 36h i Haninge!

  1. Kvällen avslutades också med att nätverket ASA (antisocial aktion) gjorde en större aktion mot reklamen i kollektivtrafiken. En par som bestod av en sur gubbe och en arbetslös moderattant vara så nöjda att de ville ha aktivisternas visitkort för framtida kontakter. I brist på visitkkort erbjöds ett visakort.

    Krossa skitlivet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *