Stäng av P3 – ratta in Researchgruppen

Ibland önskar jag att Researchgruppen var ett band, typ som Supergruppen. Då hade de kunnat ha med en massa bra låtar i sin podcast Mina Specialintressen  Men å andra sidan är det oklart om jag skulle gilla texterna eller genren av musik.
Men som podd funkar det bra! Vi har lyssnat igenom de första fyra avsnitten och ger er här en snabbguide. Sällan har några så snabbt blivit så kända av att syssla med något så tråkigt som research.

I det första avsnittet  så handlar det om vara nördig, hålla på med research och vilka neuropsykriatriska funktionsnedsättningar som kan tänkas vara bra att ha i det arbetet – och som aktivist. På något sätt sätter detta tonen för hela podcasten, det är ibland kul men oftare seriöst, och lika långsamt och metodiskt som det är att gräva i databaser (gissningsvis).

Det andra avsnittet har det mer självklara temat nazister. Det blir en liten rundvisning om vad som är fräckt och nytt inom nazismen, och även några glimtar ur det antifascistiska arbetet. Det är en bra typ hänt i veckan-ton som jag saknar hos vänsterpodcasts, till exempel en intervj med Linje 17 mot rasism om motståndet mot den senaste nazimarchen i Stockholm (själva intervjun var dock lite förvirrad). Synd bara att det så ofta handlar om nazister istället för något roligare. Men det är väl aktivisters problem överlag, och inget som vi kan kladra RG:s podd för.

Trean är det intressantaste temat hitintills, nämligen om åtalet mot pirate bay-grundaren Anakata med hans mamma i studion. Dels för att själva fallet är intressant, och dels för att det pratas för lite upphovsrätt och fildelning nu för tiden, särskilt inom vänstern. Tänker att det beror på båda hemska Spotify och tråkiga Piratpartiet (som dessutom verkar ha utsett RG till sina nya ärkefiender). Om våra trendspaningar stämmer så kommer vi att slippa dessa två snart. Då kan det kanske bli en revival för kommunistisk internetaktivism.

Nummer fyra är även det en väntad historia – näthat (eller vad det nu ska kallas, ingen verkar riktigt gilla ordet). Avsnittet fungerar bra som bakgrund till varför avanonymiserandet av rasistiska debattörer är en bra grej. Vilket vi ju säkert tyckt utan att höra bakgrund. Men enkätsvaren som diskuteras sätter verkligen fokus på varför det är en viktig fråga att ta tag i.

Sammanfattningsvis så är det en intressant podd som är soft att lyssna på, och som ger lite bakgrund kring saker du sett flimra förbi på sociala medier. Betyget blir 100 kronor till Researchgruppens PG-konto 52 85 85-3 så att de kan köpa en egen drönare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *