Recension: Tinder. En revolutionerande kärleksapp.

Förr träffades man på kvava balar, blev förälskade på en minut, skickade brev med häst som tog flera månader att komma fram (på något mirakulöst sätt eftersom det inte fanns gps eller karta eftersom ingen kunde flyga och se hur saker såg ut uppifrån på den tiden). (Man trodde jorden var platt).
Sen kom Tinder.

Det är en gratisapp för smarta mobiler. Sverige.pk har gjort en empirisk studie av denna kärlekens verktyg.

Det går inte helt smidigt att registrera sig. Man måste koppla upp sig till Facebook sedan få någon kod via sms och när man kollar smset för koden börjas det hela om eftersom appen ”loggats ut”.

Appen kopplas till dina bilder och likes på Facebook. Annat som blir synligt är ålder och namn.

Steg två är att ställa in dina preferenser. Vilken ålder ska dina sökningar ha, lammkött eller lite mer år på benen? Spannet går mellan 18-50. Eftersom Sverige.pk endast gör ordentliga gräv har vi upptäckt en bugg i appen. Är du äldre än åldern inom spannet (dvs över 50 år) kommer du undan ålderspreferensen och dyker upp vad andra än ställt in. Vare sig de sökt en hot 21-åring eller en mustig 45-åring. Busigt. Man väljer om man vill se män, kvinnor eller båda. Finns inget hen. Man ställer också in avstånd. Är man t.ex. på Lidingö och inte vill beblanda sig med packet på andra sidan kan man ställa in 2km och bara få in aktiva användare inom en 2 km radie. Den sträcker sig från 2km till 150km. Det är samma radie som (sedan ett år nerlagda) kärnkraftverket Garoña NPP:s dangerzone.

Garoña-KillerRadius

Man väljer ut några bilder från fejjan som man vill andra ska kunna se. Vi har testat lite olika stilar på bilder: en som fångar intresset, en där man fattar att den här personen är kul, en där man är lite tuff (gärna med attiralj, typ en öl eller cigg eller solglasögon), en vacker gärna kulturell, och en ”oj helt spontan bild från min vardag som råkade bli skitsnygg”. När vi hört oss omkring verkar chansen för gillamarkering vara större när en har en bild på sig själv tillsammans med valfritt gulligt djur.

Sedan börjar man söka. Den funderar lite, orangea ringar ploppar ur ens huvud typ. Sedan kommer det fram en bild på en fruktansvärt ful person. Instinktivt vill man ju bara svepa bort personen och gör det på mobilskärmen. Då kommer ett meddelande upp ”Inte intresserad? Att dra ett foto mot vänster indikerar att du inte är intresserad av X”. Om det däremot dyker upp en riktig softing sveper man åt höger. ”Gilla? Att dra foto mot höger indikerar att du gillade X”. Har du sådan tur att personen gillar tillbaka får ni en ”Grattis du har en ny matchning” och först då går det att börja chatta. Gillamarkeringarna är hemliga så länge inte båda gillat varandra.

Jaha så vilka är det man bläddrar bland? Enligt vår undersökning finns det en del vänsterorienterade kandidater. De flesta är lite anspråkslösa, kanske likear Planka.nu eller Inte rasist, men. Kan vara något oklart hur pass vänster personen är. Ett tips är att inleda med att fråga så slipper man slösa onödigt med tid på personen.

Efter några dagars undersökning går det också att konstatera att medellängden på killarna är väldigt kort och att tjejerna är snyggare än genomsnittet. Vad detta beror på är svårt att veta.

Så hur går det till? Man får en matchning. Väntar för att se om den andra skriver först. Antingen gör hen det eller inte. ”Hej läget” är den vanligaste öppningsfrasen. Men det kan förekomma ”Hej får jag rycka i ditt knullrufs” eller ”Tuffing :)” eller sånt.

Som sagt kan det, i osäkra fall, vara bra att inleda med att fråga om hens politiska ställning:
PK – Låt oss bekanta oss.
X – Okej. Vad jobbar du med?
PK – Det är ganska oviktigt, men är du borgare?
X – Haha är det en kuggfråga? ; )
PK – Nej jag undrar om du är borgare.

Om man kommit överens om att personen är vänster är nästa fråga man vill få reda på HUR vänster hen är:

X – Vad är det för sammanhang du är aktiv i?
PK – Autonoma vänstern.
X – Okej, typ afa då eller?
PK – Nä, autonoma vänstern är inte lika med afa.
X – Okej haha är kanske inte så aktivistig av mig. Har iaf varit på några demonstrationer osv.

(exempel tagna ur verkliga livet)

För de som tycker längd är av vikt, vilket ju sällan syns på bild så det är en svår rackare, men vill vara diskreta kommer här några tips från en längd-guru som vi kan kalla Tore. Hens råd:
1. Fråga om personen når saker på toppen av en Billy-bokhylla.
2. Fråga personen hur lång den är om den står på tå, ta sedan bort 10-20 cm.
3. Fråga vad personen når i skafferiet.
4. Fråga hur många äpplen hög personen är, referera till smurfarna som är 3 äpplen höga.
5. Ring anonymt (#31#) och säg att du gör en undersökning och samlar in olika personers längd för att sen räkna ut medellängden på Sveriges befolkning.

Summa summarum, Tinder suger rätt mycket och får 2 poäng. Men vill du ha en chattvän i mörkret, inte är kräsen eller nojjig över att ligga med någon som inte har helt rätt åsikter, och vill ha lite ytlig självförtroendeboost så funkar Tinder bra. Letar du efter tjejer är det bättre. Ibland kan du ha tur också men räkna inte med det.

Kom ihåg, det vackra sitter på insidan, inte på utsidan. Och de flesta är fula i verkligheten.

 

För mer fantastisk läsning om hur Tinder också kan användas politiskt:

http://palestinder.tumblr.com/

One thought on “Recension: Tinder. En revolutionerande kärleksapp.

  1. Pingback: Jodel – anonymt nätmys | Sverige.pk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *