Recension: Extremvädermarchen

Söndagen den 21 september var det upplagt för fet klimatmarsch. Peoples Climate Marsch gick av stapeln i 166 länder och i Stockholm var samlingen vid Vasaparken för att gå till Mynttorget. Vi var där och mätte stämningen med barometern!

Tema

Arrangörerna hade valt temat extremväder och vi måste säga att vi är imponerade. Skyfallet föll, hagel haglade och blixtnedslag … slog ned precis i området. Det gjorde om demonstrationen till en extremt stor #icebucketchallenge. Antingen det eller så är åskguden Tor en klimatförnekare. Hursomhelst var temat lite väl bra, och de mindre luttrade demonstranterna flydde i panik.

Betyg: Fyra åskviggar av fem för väl genomfört tema, ett par converseskor av fem möjliga för effekten på ovana klimatdemonstranter.

Plakat

För en gångs skull fanns det gott om plakat på demonstrationen, det brukar folk annars vara rätt dåliga på. Men partiernas valaffischer hade återvunnits på ett föredömligt sätt, och vi går igenom några av budskapen nedan. När det inte har varit valrörelse finns det alltid reklam i tunnelbanan att använda som material.

 

IMG_2907
Den här systembevarade demonstranten hade nog det konstigaste plakatet jag sett. Ekonomisk tillväxt leder till social rättvisa? Som i sin tur automatiskt blir hållbar miljö? Som sen ger klirr i kassan som ännu mer tillväxt? Nej antagligen inte.

IMG_2909

Ett plakat som säkert går att ha med vid varje demonstration.
IMG_2910
Här måste väl även folk utanför demonstrationen hålla med? Lite oklart hur just barnen dödas av vem, men sluta nu för guds skull!
IMG_2912

Ännu ett plakat som går att återanvända.
IMG_2913

Plakatpolitik med hemlig agenda. Vad är det för obekväma beslut som krävs? Avgiftsfri kollektivtrafik, stoppa motorvägsbyggen och bygg bostäder istället för Bromma flygplats är ju rätt bekväma klimatfrågor.

Betyg: Fyra poscapennor av fem möjliga

Demonstranter

Det var fler demonstranter än vi räknat med, säkert 500. Och till skillnad från Sverige.pk:s utsända så var de flesta rutinierade miljökämpar som snabbt drog på sig lämpliga kläder när himlen öppnade sig. Skulle inte förvåna oss om det fanns trangakök och att folk hade klarat sig en månad på Mynttorget med bara vad som fanns i ryggsäckarna.

Betyg: 500 skogsmullar av 500 möjliga

IMG_2914

One thought on “Recension: Extremvädermarchen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *