Bokrecension: Ordens makt i politiken

Ord och makt har vi skrivit om tidigare, både här och där. Nu har en första bok på svenska kommit ut som tar upp budskapsramar och andra begrepp som handlar om hur vi uppfattar världen.

Ordens makt i politiken av Sara Gunnerud är ganska spretig men tar upp mycket av det som är intressant. Allt från varför kamerastyrda stridsrobotar göms bakom det neutrala ordet ”drönare” till kampen om vad begrepp som frihet och rättvisa ska ha för innehåll.

Den viktigaste lektionen är nog den om att folkrörelserna måste börja prata mer om värderingar. Många kan argumentera för en sakfråga med fakta, men förutsätter att alla förstår varför det är viktigt. Genom att istället prata om varför någonting är bra, så kommer moralsystemet fram – annars blir det mest en massa random sakfrågor som det är svårt att se en råd tråd mellan.

Om boken bara var en handbok i politiskt språk så skulle den vara ett givet julklappstips till konspirerande aktivister. Men så är den utgiven av en socialdemokratisk författare, på ett sosseförlag. Det kanske hade gått an, om det inte skinit igenom så ofta. Eftersom socialdemokratin driver runt fritt rent ideologisk så blir författaren tvungen att prata mycket om högern. På omslaget syns Reinfeldt, vilket kanske inte känns så lyckat på en rätt nyutgiven bok. De flesta vill väl glömma det hundvalpsansiktet nu när vi har chansen.

Ett större problem är partilinjen som tas i försvar hela tiden. Till exempel beskylls Moderaterna för att mena jämviktsarbetslösheten (dvs arbetslöshet tillräckligt hög för att hålla tillbaka inflationen) när de pratar om full sysselsättning. Och det stämmer, men att LO och sossarna skulle vara annorlunda på den punkten är inte sant. Eller när det, i en bok om politisk kommunikation klipps och klistras från valrörelsens manifest: ”Det är mycket smartare att rikta satsningen till de unga som är utan jobb, än att ge en generell rabatt till alla som har unga anställda.”

Att boken rör sig så pass mycket kring 2014 års valrörelse gör att den kommer kännas daterad väldigt snabbt, vilket är synd på så intressant innehåll. Men med det sagt kan det inte vara lätt att vara sosse och försöka få något vettigt sagt till sina partikamrater.

Betyg: Tre traineejobb för ungdomar på glid av fem möjliga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *