Tro på tillväxten eller på tomten

De flesta religioner har ett gott syfte, även om de också kan användas för politiska syften av organisationer och stater. Karl Marx tes om att religionen är “hjärtat i en hjärtlös värld” stämmer, särskilt när det gäller vanliga troende.

Men det finns undantag. Tillväxtreligionen är ett sådant. För det handlar inte främst om en övertygelse hos enskilda, utan ett system som alla partier tillber och som förkunnas på nyheterna i radio, på TV och på internet oavsett var du befinner dig i världen.

Att tro på tillväxten innebär att lärjungarna struntar i fysiken och energiläran – hur jorden fungerar, och istället förlitar sig till ekonomiska teorier. Resultatet blir ett samhälle som förändrar klimatet samtidigt som människor offras på arbetslinjen altare där du antingen är utblottad arbetslös eller överarbetad heltidsanställd.

Dessa problem ser vi redan idag, men om tillväxten skulle få fortsätta så hade det om 400 år varit kokt. Bokstavligen. Oavsett energikälla skulle en bibehållen tillväxt lett till att vi hade haft 100 grader celsius på jorden. Samtidigt skulle vi använda motsvarande 100% av solens energi (om det hade varit möjligt.) Om 2500 år skulle vi använda energi motsvarande hela galaxens stjärnor.

Men vem lever om 2500 år, eller ens 400? Ingen antagligen. Men om vi börjar med att komma överens om att tillväxtsguden är omöjlig, så är frågan om vi inte borde göra något redan innan dess. En början kan vara att berätta för folk att du inte tror på tillväxten. Och om du måste välja, tro hellre på tomten för att skademinimera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *