Recension: Ta natten tillbaka – Stockholm

150 personer samlades på Medborgarplatsen vid 21 tiden på söndagkvällen för att delta i ”Ta natten tillbaka” demonstrationen som är kvinno- och transseparatistisk.

Den gick sträckan Medis – Götgatan – Södermalmstorg – Katarinavägen – Folkkungagatan och tillbaka till Götgatan mot Slussen. Det ropades ”vi tar natten tillbaka”, ”länge leve transmilitansen, allt åt alla död åt alliansen”, ”inga sexister på våra gator”, ”snutfri 8 mars”och det var peppig stämning. Dock var det många poliser, cis-män, både uniformerade och civila som gick tätt intill oss. Tre bengaler och en rökis användes i början av demonstrationen. Folk ropade, sprang, cyklade, dansade längs sträckan.

På götgatspuckeln alldeles vid tunnelbanenedgången stannade alla för ett avslut på demon. Då kastar sig poliser över en person som deltagit i demonstrationen. Deltagare i demonstrationen blir chockade och förstår inte varför polisen gör så och ifrågasätter. Fler poliser kommer och börjar veva med sina batonger och de kvinnor- och transpersoner som är där försöker skydda varandra. Mängder av snutar strömmar till, folk ligger i en hög på asfalten med en ring snutar omkring sig som viftar vilt med batonger och hotar med pepparspray och de plockar folk lite random. En av personerna får en bruten arm av batongslag och förs till SÖS.

Fem personer omhändertas och körs till södermalms polisstation. Delar av demon följer efter och sen blir det häng därutanför stationen i några timmar med sambatrummor och olika snuthatiska ramsor. Kl 04 på natten släpps de sista.

Solidaritet är vårt starkaste vapen! Ⓐ★

Betyg: 5 knytnävar av 5 möjliga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *