Jodel – anonymt nätmys

Appen Jodel går ut på att du skriver saker – anonymt – och det syns för alla användare som är inom 10 kilometer från dig. Upplagt för näthat det vill säga! Eller? Flashback verkar besvikna på att det är för PK, och diskuterar istället eventuella brister i anonymiteten.

I själva verket är det snarare nätmys än näthat, och de flesta inlägg går att kategorisera i tre kategorier:

1. Efterlysningar eller komplimanger till personer någon sett på stan (risken att de läser dessa är rätt liten). Allmänna funderingar kring sex och samlevnad, som Kropp & Knopp i Kamratposten.

bild 2

2. Berättelser om vad som händer i andra appar och skämt om sociala medier och datingappar. Främst Tinder.

bild 3

3. Statusrapporter på hur full man är, hur glad / ledsen man är eller vad man gör på toaletten.

bild

Det är ungefär samma ämnen som gällde på Jodels föregångare, toalettklottret. Politik är rätt ovanligt, och det verkar vara bäst att formulera sig så att det går att sätta tre hjärtan på slutet. Nätmys blir gärna intolerans mot folk som inte är positiva, eller som inte är deprimerade på ett roligt sätt.

Men en väldigt positiv grej som skiljer appen från allt annat är att det inte går att bygga en personligt varumärke, bli en känd joddlare eller på andra sätt vara en individ. Det finns poäng, ”karma”, som folk skriver om ibland och skryter om hur mycket de har. Men det behöver ju inte vara sant det som skrivs. Och det är rätt skönt.

bild 4

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *