Bokrecension: Rad dad

Rad Dad – dispatches from the frontiers of fatherhood är en antologi om föräldraskap i ett kapitalistiskt samhälle, om aktivistpappor och föräldraskap som aktivism. Rad Dad började som ett fanzine, och det är en till antologi kallad Rad Families på gång.

Texterna i Rad Dad-boken har väldigt olika fokus: generellt skulle jag säga att det blev intressantare ju äldre barnen var. Berättelser om själva födseln där det ”alternativa” består i att vilja föda hemma, och ha en barnmorska som inte hinner dit, känns inte så intressant.

Men däremot är det både intressant och roligt att läsa kapitlet om när barnets förkärlek för mamma går över till ren imperialism. Kapitlet om hur man kan uppfostra sin dotter i ett patriarkalt samhälle likaså, motstrategier till reklamens budskap eller receptet på hur barnet kan kolla på youtube på ett socialt sätt. Kapitlet om längtan efter att barn och föräldrar ska få mer utrymme i politisk aktivism är också träffande.

Kapitel om att utsättas för rasism som förälder, för transfobi eller om fördomar för ovanliga familjekonstellationer finns det också.

Boken är lite ojämn, framför allt är det vissa skribenter som är vassare. Ibland känns det också som en väldigt amerikansk kontext. Men det är inte bara de konkreta berättelserna som gör boken intressant, framförallt blir jag peppad på att fler även i Sverige ska analyser föräldraskapet politiskt, och att aktivismen ska öppnas upp mer för familjer.

Den sporadiska podden Föräldrafällan är också inne på samma spår, så lyssna gärna på den också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *