Topp fem politiska barnsånger

5. Inatt jag drömde

En fin vision om slutet på det militär-industriella komplexet. När Cornelis skrev den svenska texten lades också till ”På gatorna drog folk omkring, och drog från krog till krog, och alla drack varandra till och dansade och log. Dock finns det bevisat samband mellan drickande och våld, och firandet som beskrivs i låten kan komma att resultera i minst en dubbel midsommar i antal misshandlar. Vi kommer nog ändå fram till att det är ett roligare sätt att fira än orginalets ”And grateful prayers were prayed.” Och lite baksmälla kan vi nog ta för världsfreden.

4. Hermelinos

Djurens Brevlådas antipälsdänga är en fin väg in i motståndet för en blivande djurrättare. Eller för att bry sig om saker öht. Extremt pedagogiskt men ändå bra musik, framförd av de som verkligen har tolkningsföreträde i pälsfrågan- Hermelinerna.

3. Jenny Havens Skräck

Jenny har lärt barn i alla åldrar sedan 1970-talet att det inte räcker att vara emot saker, eller tycka till. Du måste kunna skrämma dina motståndare också för att få till en förändring!

2. Jobba som en apa

Listans arbetskritiska örhänge med apan Totte. Även om han tillhör en annan djurart så tror jag att många kan känna igen sig i den diskbänksrealistiska skildringen av löneslaveriet.

1. Äppelmelodi

Omfördelningspolitikens ”det personliga är politiskt”. Nu är det inte längre bara produktionsmedlen som ska vara i kollektiv ägo, utan även typ ett äpple. Eller kanske snarare: är man van att dela äpplen så blir ju det nuvarande systemet så bisarrt när man blir äldre, och den drabbade ger sig genast in i revolutionärt arbete. Ett bevis på melodins styrka är att högerspöken på Flashback startat minst två trådar om den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *