Recension: Folkets inkasso på Nordea

Efter den senaste tidens avslöjanden av skattesmitare så anordnades en demonstration i Stockholm på temat. Vi var där och tog tempen på börsfebern!

Mobilisering

Mobiliseringen var rätt oorganiserad, och startade bara med ett evenemang på internet. Så himla 2016. Fördelarna är att det inte blev en massa tal och sånt, nackdelen är att det öppnade för försök till kuppning från andra organisationer. Mer om det senare. Sammanfattningsvis så är det ju bra att något blir av, men en viss grundorganisering kan behövas oavsett hur pepp man är. Facebookeventet utlovade 700 demonstranter, i själva verket blev det något hundratal.

Betyg: Två proletärenförsäljare i stressgången av fem möjliga

11694902_1094058260616502_2247242991835233856_n

Demonstrationen

Demonstrationen hade en kort rutt, mellan Plattan och Nordea. Polisen hade inte förberett marschvägen så demonstranterna själva gick ut i trafiken, vilket brukar öka stämningen. Det var något peppat över hela DIY-stämningen, folk hittade på nya slagord och höll igång länge. Flera fina plakat fanns på plats och en nordea-gris-piñata slogs sönder och choklad i form av euromynt och -sedlar delades ut.

Möjligtvis är det helt enkelt så att frågan – vad ska vi göra med alla miljarder som smitarna gömt undan – kändes offensiv och peppande. Även om slaget inte lär vara vunnet ännu 🙂

12985444_10153436051311850_7984814269663436427_n

Betyg: Fyra david cameron-grisar av fem möjliga

Motdemonstranter

Tyvärr dök det även upp folk som ville kuppa demonstrationen. Innan hade de uttryckt i eventet att demonstrationen ”hade fel fokus” och var ”köpt opposition”. Det var lite svårt att på plats fatta exakt vilka de var, eftersom mycket av vad de säger är rappakalja. Till slut jagades de bort. Men det handlade iallafall om De Fria, kända för bankkonspirationer och antisemitism. Ett eget ljudsystem och bättre planering innan skulle kunna satt stopp för dessa (som bara var ett par stycken).

Betyg: En demonstrationsvakt från LO med gul väst av fem möjliga

Mediauppmärksamhet

Väldigt omfattande (Aktuellt klockan 21!) för att vara en sån liten och spontan aktion. Det behövdes någon form av protest i medielogiken, så det var fritt fram att ta det utrymmet.

Betyg: Fem Niklas Svenssson av fem möjliga

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *