Demonstration – Stoppa Nobelbygget

Av en ren slump, eller kanske mutor, befann sig Sverige.pk i veckan på en demonstration vid stadshuset. (Jag anlände i taxi och det gick på arbetstid. Nåväl.) Demon var mot det Nobel Center som ska byggas på Blasieholmen.

Initiativet Bevara Blasieholmen, (som btw har en hemsida med typ oändlighetsscrollning) ledd av supermoderaten Björn Tarras-Wahlberg (tidigare VD för Skattebetalarnas förening), är de som är emot detta bygge, detta för att det skulle hota k-märkta hus som Tullhuset, förvränga stadsbilden, ändra sjöfarten etc.

Framförallt är den här frågan en angelägenhet för östermalmsborna vars utsikt över vattnet kommer förändras.

Så till själva demonstrationen. Det har hållits flera stycken, men detta var hittills den största. Det var på samma dag som själva beslutet skulle tas, ett beslut som sossarna, moderaterna och centerpartisterna är överens om. Beslutet skulle tas, och togs också till förmån för bygget, vid stadshuset. Och det var fler än vad jag hade tänkt mig som samlades vid torget utanför. Även om det kanske var tack vare solen, eftersom många stod lutade mot stadshuset, blundande, och solade sig.

unnamed (1)

Det var smidigt att ta sig fram i massan, funktionärer (med stora laminerade skyltar hängande runt halsen med texten ”FUNKTIONÄR Bevara Blasieholmen”) hjälpte till att liksom rensa små gångar i massan så folk kunde ta sig fram.
Aldrig har jag sett så många skinnhandskar på en och samma demonstration. Inte heller har så många yorkshireterriers och chihuahuaor varit närvarande på någon demo tidigare.
Och det var förståeligt att jag dragits med för att sänka medelåldern på demonstranterna – medelåldern kan ha legat på runt 60 år.

Men absolut fanns där representanter från den yngre generationen. En snubbe hade till och med dreads.

Det fanns några plakat i mängden samt två stora banderoller. Det stod bland annat ”Bygg på annan plats”, ”Riv inte tullhuset” och ”Stoppa Nobelbygget!”, ganska ljummet. Hade önskat lite mer slagkraftiga uppmaningar. Slagordet var lite mer fiffigt: ”Den är för stor, för dyr och på fel plats”. Bra med en liten ramsa sådär, som blir som en melodi. Och de närvarande var väldigt bra på att skandera, pluspoäng för det.

unnamed

Det märks att Blasieholmen blivit en hjärtefråga för många. Somliga har fått upp ögonen för det här med protester, jag mötte flera förstagångsdemonstranter. Kanske kan detta vara en inkörsport till lite tyngre frågor, såsom jämställdhet, antirasism och asylrätt? Det går ju att hoppas!

Det var ändå en god stämning på demon, solen sken och folk var upprörda men positiva. Bland andra höll Jan Malmsjö tal som på ett fyndigt sätt kallade det tilltänkta Nobel Centret för en ”stor jävla fyrkantig betonglåda med curryfärger”, och det måste en ju faktiskt hålla med om. Andra talare var kristdemokraten Erik Slottner och liberalen Björn Ljung.
Och för att bidra till partimångfalden upptäckte jag efter en liten stund att självaste Kent Ekeroth stod snett bredvid mig. Då kändes det som ett bra läge att sjappa från demon.

unnamed (2)

Summering: Alltid bra när folk protesterar men jag är inte ett så stort fan av sånahär partiöverskridande initiativ.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *